Mick, kun je jezelf kort voorstellen?
Natuurlijk! Ik ben Mick Beckers, momenteel bezig met mijn master Gezondheidszorgpsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast ben ik werkzaam als Scribe bij het expertteam van Pro Persona de Braamberg in Arnhem.
Hoe ben je in aanraking gekomen met Het Scribe Collectief en wat vind je van ons als werkgever?
Ik behoorde tot een van de allereerste Scribes in Nederland. Het begon toen een vriendin van mij als Scribe werkte in een pilotproject. Ik heb toen contact opgenomen met de persoon die daarvoor verantwoordelijk was. Het duurde even voordat er vacatures beschikbaar kwamen, maar Lieke van van Dongen hielp mij aan mijn eerste opdracht. Omdat het een nieuwe functie betrof, was er in het begin wat onduidelijkheid. Het was pas bij mijn tweede werkgever, Pro Persona Tiel (FACT psychose), dat ik daadwerkelijk kon beginnen met mijn taken als Scribe. Tegelijkertijd veranderde KINASE in Het Scribe Collectief, maar het contact bleef hetzelfde.
Na mijn uitwisselingssemester in Schotland heeft Het Scribe Collectief me snel geholpen en geplaatst bij mijn huidige werkgever en team; Pro Persona Arnhem, Expertteam. Dankzij de hulp van Het Scribe Collectief voel ik me hier echt op mijn plek. Ik ben trots om te zeggen dat ik een waardevol lid van het team ben. Ik beschouw Het Scribe Collectief als een uitstekende werkgever die naar de wensen van de Scribes luistert. Sinds mijn tijd in Tiel en na mijn ervaring in Schotland heeft Het Scribe Collectief altijd snel gereageerd op mijn vragen en is de begeleiding top. Het is een snelgroeiend bedrijf dat in mijn ogen al veel heeft betekend en nog veel meer kan betekenen voor de zorg. Ik zie de toekomst positief tegemoet en verwacht dat het alleen maar groter en nog beter zal worden.
Hoe ziet jouw werkdag eruit en welke administratieve taken neem jij over?
Mijn werkdag begint meestal met het controleren van mijn mail. Dankzij regelmatig contact met mijn team weten ze me goed te bereiken. Ze sturen me mails wanneer ze taken willen uitbesteden. Dit kan variëren van het analyseren van cliëntendossiers (behandelingshistorie, medicatie, biografie, enzovoort) tot het opstellen van huisarts- en afsluitbrieven. Soms houdt dit ook in dat ik cliëntendossiers doorzoek om privacygevoelige informatie van derden te verwijderen wanneer een cliënt zijn of haar dossier opvraagt. Dit zijn taken waar behandelaars vaak geen tijd voor hebben, en waar een Scribe echt van waarde kan zijn.
's Ochtends werk ik meestal aan de nieuwe taken die aan mij zijn toegewezen of ik bereid toekomstige intakegesprekken voor. Ik bestudeer cliëntendossiers van degenen op de wachtlijst. Dit bespaart behandelaars aanzienlijk veel tijd bij het voorbereiden van intakes. In de middag voeg ik me soms bij de consultaties van behandelaars, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over het notuleren van gesprekken. Hierdoor blijft geen informatie onopgemerkt.
Hoeveel tijd bespaar je voor de behandelaar en hoe wordt deze vrijgekomen tijd benut?
De precieze tijdswinst vind ik moeilijk in te schatten. Behandelaren besteden doorgaans vele uren per week aan administratieve taken. Dat neem ik allemaal over. Het verminderen van deze administratieve last betekent dat er meer ruimte ontstaat in hun agenda. Dit heeft een positieve impact, omdat ze zo méér cliënten op een dag kunnen zien. Wachtlijsten worden verkort en behandelaren doen precies waar zij ook blij van worden; zorg leveren. Als Scribe kun je trots zijn op de bijdrage die je levert aan de teams waarin je werkt en vooral aan de cliënten die sneller toegang krijgen tot zorg.
Welke kennis en ervaringen heb je opgedaan als Scribe?
Zoals eerder genoemd, heb ik vaak notulen gemaakt van gesprekken tussen cliënten en behandelaars. Als psychologiestudent leer je veel door actief te luisteren naar hoe deze gesprekken verlopen. Dit helpt je niet alleen bij efficiënt notuleren, maar ook bij je toekomstige werk. Het geeft je inzicht in verschillende gespreksmethoden en vergaderingsvormen, wat je kennis over het werkveld aanzienlijk verbreedt. Bovendien besef je dat elke behandelaar zijn of haar eigen aanpak heeft. Door te observeren hoe verschillende behandelaars te werk gaan, kun je een idee vormen van de soort behandelaar die je zelf wilt zijn.
Hoewel taken als het schrijven van brieven, het doorlopen van dossiers en andere administratieve taken minder leuk lijken dan het bijwonen van gesprekken, kun je er nog steeds veel van leren. Je ziet hoe cliënten worden betrokken in hun behandeling en een stem hebben in het proces. Je leert hoe obstakels worden aangepakt en hoe er oplossingsgericht wordt gewerkt. Daarnaast kun je het systeem (in dit geval XMcare bij Pro Persona) goed leren kennen, wat van pas komt in je toekomstige stages. Ten slotte geeft het natuurlijk enorm veel voldoening om te zien wat een positieve invloed een behandeling op het leven van een cliënt kan hebben.
Wat zou je nog willen leren of ervaren tijdens je werk als Scribe?
Ik vertel mijn team vaak dat ik bereid ben om alles te leren. En als ik iets niet weet, dan zal ik het oppakken. Hoewel ik als Scribe al veel heb geleerd, zijn er altijd nieuwe taken die in het begin uitdagend lijken, maar die ik uiteindelijk onder de knie krijg. Dit betekent dat er nog veel te leren valt, maar ik ben niet bang voor nieuwe uitdagingen. Als Scribe heb je nauw contact met je team en kun je altijd vragen om bij behandelingen mee te kijken of zelfs deel te nemen aan gesprekken in andere teams, bijvoorbeeld met jeugd of ouderen. Aangezien ik momenteel op zoek ben naar een stageplaats, zou ik graag willen zien hoe andere teams met verschillende soorten klachten werken. Ik ben al bekend met het systeem, maar verschillende teams hebben vaak verschillende werkwijzen. Mijn plan als Scribe is dan ook om mijn horizon te verbreden en mee te lopen in diverse teams om meer ervaring op te doen.
Wat zou je adviseren aan een student die overweegt als Scribe te werken?
Dit is de ideale bijbaan voor studenten Geneeskunde en Psychologie. Dus ga ervoor! Ik wil benadrukken dat proactiviteit écht wordt gewaardeerd, zowel door je team als door de waardering die je ontvangt. Hoe actiever je bent, hoe meer je leert. Soms lijkt het misschien alsof behandelaars geen hulp nodig hebben, maar dat komt vaak doordat ze niet weten waar ze moeten beginnen. In plaats van te vragen: "Hoe kan ik je helpen?", kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik zie dat je nog deze agendapunten hebt. Zal ik dat voor je oppakken?" Op die manier hoeven ze alleen maar ja of nee te zeggen.
Als laatste: wat zijn jouw toekomstdromen? Wat wil je zowel zakelijk als privé graag bereiken?
Ik heb een brede interesse in mijn toekomstige carrière, maar mijn droom is om GZ-psycholoog te worden. Wellicht behoort Klinisch Psycholoog ook tot demogelijkheden. Mijn doel is om de beste versie van mezelf te zijn en mijn cliënten op de best mogelijke manier te helpen. Psychologen hebben de kracht om levens te veranderen. Dat geeft mij ontzettend veel voldoening. Ik streef ernaar om zowel professioneel als persoonlijk gelukkig en gezond te blijven. Ik geloof dat het mogelijk is om een balans te vinden tussen werk en privé doorgrenzen te stellen. Dit is cruciaal in ons mooie vak.