Aan het woord: Thomas Holzscherer, psycholoog bij Levvel
In het gebiedsteam Amstelveen/Aalsmeer werken sinds een half jaar Scribes mee. Psycholoog Thomas Holzscherer vertelt hoe dat in de praktijk bevalt, wat het oplevert voor behandelaren én waarom het ook voor studenten zo’n waardevolle ervaring is.
Hoe bevalt het werken met Scribes?
“Heel positief. In het begin moesten we nog zoeken welke werkzaamheden het beste bij hen pasten, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken. Ze nemen veel werk uit handen, vooral administratieve taken die normaal bij behandelaren liggen.”
Wat merk jij daarvan in je werk?
“Het scheelt enorm in tijd en werkdruk. Scribes nemen taken over zoals verslaglegging en het verwerken van informatie in het dossier. Daardoor kan ik me meer richten op gesprekken met cliënten, het uitwerken van behandelplannen en overleg met collega’s. Dat geeft energie.”
En wat betekent dat voor de kwaliteit van zorg?
“Er is meer tijd voor de inhoud: diagnostiek, behandeling en intervisie. Dat zie je terug in de kwaliteit. Ik kan behandelingen beter voorbereiden en heb ruimte om uitgebreider te sparren over casussen.”
Waarom is het werken als Scribe interessant voor studenten?
“Ze krijgen een uniek kijkje in de keuken van de GGZ. Je leert hoe een organisatie werkt en wat er allemaal bij komt kijken om goede zorg te bieden. Bij ons schuiven Scribes ook aan bij multidisciplinaire overleggen. Dat is heel leerzaam en helpt studenten ontdekken of dit werk bij hen past.”
Welke eigenschappen maken iemand een goede Scribe?
“Zelfstandig werken, assertief zijn, nauwkeurig en goed georganiseerd. En zorgen voor variatie in je taken, zodat het werk afwisselend blijft.”
Zou je andere teams aanraden om met Scribes te werken?
“Zeker. Wij zijn begonnen met een pilot en daar zijn we enthousiast over. Andere teams binnen Levvel tonen inmiddels ook interesse, dus ik verwacht dat Scribes in de toekomst op meer plekken binnen onze organisatie worden ingezet.”
“Scribes verlagen de werkdruk voor behandelaren en geven studenten een waardevol kijkje in de keuken. Dat is wat mij betreft een ideale combinatie.”